Eef Ameel

Psycholoog / Beeldend therapeut

Eef
 • Beeldende therapie
 • Alle leeftijden
 • Zelfbeeld
 • Traumaverwerking
 • Angst
 • Emotieregulatie 

 

Wie ben ik?

Ik ben Eef Ameel (1979).

Enthousiast, Empathisch en Fijngevoelig.

Ik ben mama van twee heerlijke zonen, de ene gepassioneerd door sport, de andere door de natuur, en één vrolijke, creatieve dochter mèt pit. Vóór ik mama was, had ik nooit gedacht dat ouderschap zo  uitdagend zou zijn. Met momenten zo fijn en simpel, andere momenten zo verwarrend en moeilijk; een voortdurend afstemmen, op elk kind afzonderlijk. En ondertussen jezelf, je partner en het grotere geheel niet uit het oog verliezen. Want dat helpt, om perspectief te bieden en lucht in het geheel te brengen.

Verbinding is een rode draad doorheen mijn bestaan. Ik hou van samen zijn en menselijke warmte om me heen. Warmte van mijn gezin, familie, vrienden, buren of toevallige ontmoetingen. Tegelijkertijd heb ik regelmatig behoefte aan alleen zijn, en de verbinding met mezelf op te zoeken. Opladen doe ik door creatief bezig te zijn, yoga, schatten verzamelen in de natuur, of me terug te trekken met een goed boek.

 

Meer over mijn loopbaan

Ik heb lang in de academische wereld vertoefd, en meer bepaald aan de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen. Ik hield van de plek: uitdagend, prikkelend, verdiepend, in dialoog. Het was een periode waarin ik mijn analytische, rationele geest naar hartenlust kon voeden. Maar mijn emotionele, creatieve geest begon te reclameren. Ik, die heel mijn leven al creatief bezig ben, miste het creatieve stuk in mijn leven. Ik wilde het niet meer enkel in mijn vrije tijd voeden.

Toen ik ontdekte dat er zoiets bestond als creatieve therapie, en dat je dat nog kon gaan studeren ook, ging er een wereld voor me open. Een wereld waarvan ik instant voelde: dit past zó goed bij mij. Voeding voor mijn ziel, zowel voor mijn emotionele, als voor mijn analytische stuk. Beeldende therapie is immers samen op zoek gaan, helpen doorvoelen, doorploeteren, mee stilstaan, op een diepere, emotionele laag. Daarnaast is het ook analytisch linken leggen tussen wat er in therapie gebeurt en wat er in het dagelijks leven gebeurt. Op onderzoek gaan naar die verbanden, samen met de cliënt. Heerlijk

 

 

Methodiek

Beeldende therapie

In beeldende therapie geef je via het beeldend medium uitdrukking aan wat er in je omgaat. Het helpt je om je innerlijke wereld te begrijpen, om dingen los te laten of te veranderen. Je krijgt de tijd om te experimenteren met verschillende materialen zoals klei, verf, papier, pastelkrijt, of gelijk welk ander materiaal dat jou ligt. Al doende kom je tot nieuwe inzichten.

Beeldende therapie kan je een taal bieden als je vastloopt in je gedachten of als je moeilijk woorden vindt. Maar ook als je net heel goed kan vertellen over wat er speelt, maar daarmee straal aan je gevoelens voorbijloopt. Of, als je op zoek bent naar een andere vorm van uitdrukken dan alleen met woorden.

Uitnodiging tot creëren, op een veilige plek

We creëren een plek waar je jezelf kan zijn. Een plek waar je via het beeldend medium op zoek kan gaan, kan voelen, ploeteren, stilstaan, exploreren, ruimte geven, afgrenzen. Kortom, een plek waar je kan groeien in jouw uniek proces, waar je terug in je eigen krachten kan gaan staan.

Als beeldend therapeut begeleid ik je in deze boeiende zoektocht. Ik luister, stem af, nodig uit tot creëren en reflecteren, in een veilige omgeving.

 

eef1 Eef 2 Eef 3  

 

Doelgroep 

Wie kan bij mij terecht?

Kinderen, jongeren en hun opvoeders, jongvolwassenen

Geen artistieke ervaring of aanleg nodig

Het gaat er niet om dat je iets moois maakt. Het gaat er wel om dat je iets creëert dat van jezelf is, dat helemaal “jij” is. Of dat je dat tenminste probeert. Elk beeldend proces kan een brug naar het onbewuste zijn en kan helpen nieuwe woorden te geven aan jouw werkelijkheid.

Waarmee kan je bij mij terecht?

Enkele voorbeelden: vastzitten in het leven, geen plezier meer kunnen ervaren, piekeren, laag zelfbeeld, moeite met het uiten van gevoelens, onzekerheid of angst, onverwerkte traumatische ervaringen.

 

Opleiding

 • Licentiaat in de psychologie, 2002, KU Leuven
 • Doctoraat in de psychologie, 2007, KU Leuven
 • Creatieve therapie – beeldend, 2020, PXL Hasselt
 • Trauma healing through guided drawing, 2021, Institute of Sensorimotor Art Therapy and School for Initiatic Art
 • De polyvagaaltheorie in therapie, 2021, Uitgeverij Mens!

 

Werkervaring

 • Gastdocent aan de banaba Creatieve therapie, PXL, Healthcare, Hasselt (sept 2022-heden)
 • Freelancer bij de Red Pencil, een internationale organisatie die beeldend therapie inzet voor de meest kwetsbare doelgroepen in onze samenleving (febr 2022-heden)
 • Beeldende therapeut in Beaufort (UPC KU Leuven, campus Kortenberg) (maart 2021-juli 2022)
 • Beeldend therapeut in de therapeutische dagkliniek voor ouderen (UPC KU Leuven, campus Gasthuisberg) (sept 2020-juli 2021)

 

 

Contactgegevens:

Wilt u graag kennismaken of zit u met een vraag?

Dan kan je mij contacteren via deze weg:

 • eefatdekruin [dot] be
 • 0477/77 94 01

 

Eef werkt op maandag, dinsdag en vrijdag.